Voordat we kijken wat de invloed is van alcohol op de reactietijd, gaan we eerst kijken hoe een reflex of reactie in stand komt.

Om bewust te worden van iets moeten er signaaltjes naar jouw hersenen gaan. Daar worden de impulsen verwerkt en wordt je bewust van iets, je brein kan dan ook weer een signaal terug sturen om een beweging te maken. Maar soms doe je bewegingen waarvan je niet gelijk bewust van bent, dit heet een reflex. Bij een reflex worden er geen signaaltjes gestuurd naar de hersenen, maar de impulsen gaan gelijk naar de plek waarbij een beweging moet ontstaan. 

Het activeren van een neuron  is een chemische gebeurtenis. Een neuron heeft synapsen aan het einde van de axon. De actiepotentiaal zorgt ervoor dat de Cl-ionen in de synaps gaan. Hierdoor komen de neurotransmitters in de synaptische spleet, waarna ze met de receptor eiwitten van de dendriet membraan. De eiwit-kanalen voor de Na+ gaan open, waardoor de binnenkant van de membraan + wordt. Vervolgens gaan de K-kanalen open en blijven alleen de negatieve ionen achter, waardoor de buitenkant van het membraan positief wordt. Ook worden de neurotransmitters weer vernietigd door enzymen en komen de Na en K ionen terug door een speciaal kanaaltje. De neurotransmitters geven de impulsen door.

Bij het activeren van een neuron zijn er veel positieve ionen nodig, als er depolarisatie plaatsvindt zijn er meer negatieve ionen nodig. GABA receptoren binden zich aan het celmembraan, waardoor er spleetjes komen zodat negatieve chloor-ionen kunnen binnen stromen. Nu speelt alcohol een grote rol. Door alcohol blijven deze GABA-receptoren langer liggen en duurt het ook langer om de neuron weer te activeren, hierdoor duurt het langer om te reageren als je alcohol hebt gedronken.

Maar wat zijn de gevolgen van een vertraagd reactie-vermogen?

Als je zit te fietsen en plots rent een klein jongentje de weg op. Het duurt even voordat je realiseers dat het jongentje de weg is opgelopen. Na het realiseren begin je hard te remmen. De afstand die je aflegt bij het remmen noem je de remweg, de afstand die je aflegt bij het reageren heet de reactieweg. Deze twee afstanden vormen samen de stopafstand. Maar als jij alcohol hebt gedronken duurt het langer om te realiseren dat de jongen op de weg loopt. Dit kan ernstige gevolgen hebben, want wanneer jij door rijdt op dezelfde snelheid voor een langere tijd dan normaal dan zal jij botsen met de jongen en moeten jullie beiden naar het ziekenhuis.

De snelheid heeft dus ook invloed op de remweg, maar ook de remvertraging. Je kan van alle waarden een formule maken:

stopafstand= vb^2/2a+ vb*t reactie

vb= beginsnelheid (m/s)

a= remvertaging (m/s2)

t reactie= reactietijd ( s)

Hoe langer de reactietijd, hoe groter de gevolgen

Maak jouw eigen website met JouwWeb